Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Αλφόνσος Δελής (1930-2023): ο «Μανουήλ Γεδεών της Μυτιλήνης»

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Σε ηλικία 93 χρονών έφυγε από τη ζωή ο Αλφόνσος Δελής, ο τελευταίος μιας γενιάς ρομαντικών συγγραφέων, που με τα γραπτά του για το θέατρο, τη μουσική, την ποίηση και την εκκλησιαστική ιστορία της Μυτιλήνης, αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στα Γράμματα και τις Τέχνες της Λέσβου. Ήταν γιός του Αριστείδη Δελή (Προκονήσι Μαρμαρά Προποντίδας 1881 - Μυτιλήνη 1959), ενός από τους πιο σημαντικούς παιδαγωγούς - φιλολόγους, εμβληματικού Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Μυτιλήνης και ανιψιός του Γιάννη Δελή (Προκονήσι Μαρμαρά Προποντίδας 1880 - Μυτιλήνη 1910), από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού στη Λέσβο, με εθνική δράση και σημαντικό συγγραφικό έργο, το οποίο έμεινε ατελείωτο λόγω του πρόωρου θανάτου του. Νέος γνώρισε τον Στράτη Μυριβήλη και τον Ηλία Βενέζη. Οι μελέτες του για τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης του 19ου και του 20ου αιώνα καταδεικνύουν την πλατιά εκκλησιαστική και θεολογική μόρφωσή του.
Προσωπικά με τίμησε με την φιλία του. Παλιότερα, σε εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου στην τοπική τηλεόραση Μυτιλήνης, βρεθήκαμε κάποιες φορές συζητώντας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι γνώσεις του για πρόσωπα Πατριαρχών και Μητροπολιτάδων ήταν τόσο βαθιές, γεγονός που με έκανε να τον χαρακτηρίζω ως τον «Μανουήλ Γεδεών της Μυτιλήνης». 
Μαζί με τον αείμνηστο Παναγιώτη Αλεξέλλη (1937 - 2019), φιλόλογο, ηγετικό στέλεχος των «Καφελογίων Μυτιλήνης» και πολύ καλό γνώστη του κινηματογράφου, κάθε Κυριακή εκκλησιάζονταν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης. Σ’ αυτόν, όποτε έκανα κήρυγμα, πάντοτε με τιμούσαν με τα καλά τους λόγια. Στον αύλειο χώρο μάλιστα, μετά τη Θεία Λειτουργία, με το αντίδωρο στο χέρι, ο αγαπητός Αλφόνσος πάντα μου ‘λεγε: «Θάναση, το κήρυγμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 λεπτά της ώρας», προτροπή που τη σεβόμουν και συνεχίζω να την τηρώ.
Η κηδεία του Αλφόνσου θα γίνει αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 06.30 το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης. 
Καλό παράδεισο αγαπητέ Αλφόνσε!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου