Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

«Η Διδασκαλία της Θρησκείας σε Διαπολιτισμικό Εκπαιδευτικό Περιβάλλον» - «Η Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, 20:00
Ιακώβου Οσίου του Ομολογητού
9η Συνεδρία

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ
Δρ. Καλλιρρόη Ακανθοπούλου: «Η Διδασκαλία της Θρησκείας σε Διαπολιτισμικό Εκπαιδευτικό Περιβάλλον».
ΑΠΟΚΡΙΣΗ
Βασιλική Γαρουφαλιά: «Η Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση».

Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα, εκτός των άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει στην πράξη ως πρόκληση τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κυρίως σε αλλόθρησκους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Ποια είναι η εκπαιδευτική στρατηγική και οι στόχοι σε επίπεδο Πολιτείας; Υπάρχουν ενδεδειγμένες («καλές») πρακτικές; Κατήχηση, ιεραποστολή ή «απαλλαγή»; Τελικά, τι γίνεται στην αίθουσα διδασκαλίας την ώρα των Θρησκευτικών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα με τα οποία θα επιχειρήσουμε να αναμετρηθούμε.

Η Καλλιρρόη Ακανθοπούλου είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός θεολόγος. Τα τελευταία 18 έτη εργάζεται στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ Θεολογίας με ειδίκευση στη Χριστιανική Παιδαγωγική Επικοινωνία και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Η έννοια της Συμπερίληψης αναφέρεται στο συναίσθημα του «ανήκειν» σε μια ομάδα, συναίσθημα που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων πρακτικών, συμπεριφορών και στάσεων εκ μέρους των υπολοίπων μελών ενός συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, η Ψυχολογία της Συμπερίληψης έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, αναφορικά με το χώρο της εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αφορά την ένταξη παιδιών από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι έτσι τυχαίο και το ότι η Συμπεριληπτική Ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση που είναι γνωστή και ως Συνεκπαίδευση.
Έμφαση θα δοθεί στην Συμπεριληπτική και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση που αλληλοεπιδρούν και εμπεριέχουν η μια την άλλη, μοιράζοντας κοινούς στόχους, αφού δεν περιορίζονται στα στενά όρια του σχολείου αλλά επεκτείνονται και σε κοινωνικό επίπεδο. Στηρίζονται σε ουμανιστικό πνεύμα, μεταλαμπαδεύουν το ίδιο όραμα, δηλαδή, την παροχή εκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς και τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες της ισότητας, του σεβασμού, της αποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή, ώστε να καταπολεμηθεί ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση.
Ακόμα κοινή συνιστάμενη τους αποτελεί και η προσπάθεια ριζικής τροποποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος εκ των έσω και όχι η αφομοίωση και εξάλειψη της μαθητικής πολυμορφίας. Έτσι, η δημιουργία συμπεριληπτικής κουλτούρας στα σχολεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης η οποία συνιστά μια σημαντική παράμετρό της.

Η Βασιλική Γαρουφαλιά αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Λάρισας. Στη συνέχεια πήγε στην πόλη Besancon της Γαλλίας για να πραγματοποιήσει σπουδές στην Ψυχολογία. Το σύνολο των σπουδών μου έχει διεξαχθεί στη Γαλλία. Είναι Κλινική Ψυχολόγος και κάτοχος MAITRISE DE PSYCHOLOGIE (ειδίκευση) του Πανεπιστήμιου UFR FRΑNCHE-COMTE και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας DESS DE PSYCHOLOGIE CLINIQUE ET PATHOLOGIQUE (εξειδίκευση) του ιδίου Πανεπιστήμιου. Τέλος του 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε στις κατασκηνώσεις της ΠΟΣΓΑΜΕΑ στον Άγιο Ανδρέα ως υπεύθυνη του τομέα των αυτιστικών εφόσον ειδικεύτηκε στον αυτισμό στη Γαλλία. Εγκατεστημένη στη Λάρισα διατηρούσε γραφείο Κλινικού Ψυχολόγου. Ταυτόχρονα εργαζόταν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Παναγιώτη Σακελαρόπουλου στη Λαμία ως Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Δούλευε σε ΚΕΠ ανά τη Θεσσαλία με ΑΜΕΑ. Από το 2002 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας ως Κλινικός Ψυχολόγος στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Έχει υπηρετήσει τόσο σε Ειδικά Σχολεία όσο και σε Κέντρα Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών. Έχει συμμετάσχει σε επαγγελματικά σεμινάρια στο εξωτερικό (σχετικά με την εκπαίδευση) με υποτροφίες από το ΙΚΥ και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχει πάρει μέρος ως εισηγήτρια σε διαφορετικά συνέδρια στην Ελλάδα. Η όλη της πορεία είναι εμπλουτισμένη από δεκαπέντε χρόνια προσωπικής ανάλυσης.
Για τη σύνδεση στην 9η Συνεδρία πατήστε εδώ: https://uoa.webex.com/meet/evivoulg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου