Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ευλαβικό χρέος προς την ιστορική αλήθεια

«Στις 2 Αυγούστου 1944 ιδρύθηκε στα Σκόπια η “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ως κράτος ομόσπονδο της Γιουγκοσλαβίας. Το κράτος αυτό περιέλαβε στα σύνορά του το τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας που ανήκε ως τότε στη Σερβία […] Η ίδρυσή του μπορούσε να είναι αδιάφορη στο ελληνικό έθνος, αν το κράτος των Σκοπίων έθετε για προορισμό του να κυβερνήσει και να οδηγήσει στην πρόοδο και στον πολιτισμό το λαό που το κατοικεί […] Το κράτος όμως αυτό από την πρώτη στιγμή της γέννησής του έταξε στον εαυτό του και διακήρυξε στον κόσμο, ως δικαίωση της παρουσίας του, δυό σταθερούς εθνικούς σκοπούς:
  1. Να πείση τα άλλα έθνη ότι οι κάτοικοί του, που, ως σλαβόφωνους, τους διεκδικούσαν ως τώρα για ομοεθνείς τους άλλοτε η Βουλγαρία και άλλοτε η Σερβία, δεν είναι ούτε Βούλγαροι ούτε Σέρβοι, αλλά ένας ιδιαίτερος λαός, που κατοικεί εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια τη χώρα αυτή, όμαιμος συνεχιστής της εθνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων, επομένως Μακεδόνες, και το κράτος τους τίποτε άλλο παρά Μακεδονία. 
  2. Να πείση τα άλλα έθνη ότι οι κάτοικοί του, ως Μακεδόνες, δικαιούνται να θεωρούν εθνική τους κληρονομιά ολόκληρη τη χώρα που από την αρχαιότητα ονομάζεται Μακεδονία, δηλαδή όχι μόνο το μικρό σλαβοφώνο τμήμα της Μακεδονίας του Πιρίν, που ανήκει σήμερα στη βουλγαρική επικράτεια, αλλά και την ελληνική Μακεδονία, τη “Μακεδονία του Αιγαίου” όπως την ονόμασαν. 
Η εθνική αυτή αποστολή που απερίφραστα τάσσει στον εαυτό του το κράτος των Σκοπίων, καθιστούν τόσο την παρουσία του, όσο και κάθε του κίνηση, ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας για την εθνική μας ζωή και εξαναγκάζουν την Ελλάδα, και ως έθνος και ως κράτος, να κρατήση απέναντί του ανένδοτη επαγρύπνηση και επιφυλακή.
Επειδή κάθε Έλληνας είναι ανάγκη να γνωρίζη περισσότερα πράγματα για το νέο αυτό κράτος, θα συνοψίσω στο βιβλίο τούτο ό,τι σχετίζεται με τη γλωσσική και εθνολογική σύσταση και την ιστορική προέλευση του λαού που το κατοικεί, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αυτό προσπαθεί να πραγματοποιήση τις εδαφικές του βλέψεις εις βάρος μας».


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ. (1989). Το ομοσπονδιακό κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του. Θεσσαλονίκη: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, σσ. 7-8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου