Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Ο αγιορείτης που δίδαξε μεγάλους σεφ…

Κρασί, όπως λάδι


Ο Επιφάνιος προερχόταν από μία απλή αγροτική και ενάρετη οικογένεια, από την Νικήσιανη της Καβάλας. Ήταν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που ακολουθούσε τη μητέρα του στην κουζίνα, βοηθώντας την και παρακολουθώντας την. Έκοβε πατάτες, καθάριζε λαχανικά και ρουφούσε κάθε μυστικό της νοικοκυράς. Μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος, στη Μονή του Αγίου Παύλου. Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια παραμονής του εκεί, εγκαταστάθηκε στο Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, επιλεγόμενο ως «Μυλοπόταμος», εξάρτημα της Μονής Αγίας Λαύρας. Το παλαιότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους ιδρύθηκε το 974 από τον όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ιδρυτή του Αγίου Όρους και εξομολογητή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.
Με τη διαθήκη του, μάλιστα, ορίσει να εγκατασταθεί εκεί ο αμπελώνας του Όρους. Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι της σημασίας που έδιναν οι μοναχοί στον αμπελώνα. Ο πρώτος είναι ότι το κρασί θεωρείται τρόφιμο, ακριβώς όπως το λάδι και η ελιά. Ο δεύτερος είναι ότι από το κρασί παράγεται το νάμα, ο οίνος δηλαδή της Ιεράς Μετάληψης. Ένας τέτοιος αμπελώνας έπρεπε λοιπόν να υπάρχει στο Άγιον Όρος, όπως και σε πολλά μοναστήρια.
Όταν πήγε ο Επιφάνιος στο κάθισμα, ο Αμπελώνας είχε ρημάξει, είχε εγκαταλειφθεί. Σήκωσε τα μανίκια, αποφασισμένος να τον αναγεννήσει και μετά από επίπονη δουλειά τον μετέτρεψε σε ένα κόσμημα. Το δεύτερο που έκανε ήταν να φυτέψει αμπελώνες, καθώς οι προηγούμενοι δεν έβγαζαν τίποτα, και άρχισε την παραγωγή το έτος 1995. Πέντε δηλαδή χρόνια μετά την εγκατάστασή του εκεί.

ΠΗΓΗ: SLpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου