Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ο Ανδρέας Κάλβος από τις εκδόσεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ του Τάκη Συρέλλη με επιμελητή τον ΔΑΣΚΑΛΟ και ΠΟΙΗΤΗ Γιάννη Δάλλα [1]

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ετούτες τις μέρες προσπαθώ να γράψω κάτι σημαντικό, θέλω να πιστεύω, για τον Ανδρέα Κάλβο και την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του: Η Λύρα ή αλλιώς Η Ιωνιάς όπως τιτλοφορείται στη χειρόγραφη παράδοσή της, με φιλολογική επιμέλεια του Γιάννη Δάλλα, από τις εκδόσεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Συζητώντας πριν λίγο καιρό με τον καλό φίλο Τάκη Συρέλλη για τον Κάλβο και τη θέση που έχει στη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αξίζει είπαμε μια αναφορά στον τοπικό Τύπο, στον Ζακύνθιο αυτόν ποιητή· (θα δημοσίευθεί την επόμενη εβδομάδα στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ της Λέσβου, εφημερίδα που συχνά αρθρογραφώ). Να θυμήσω εδώ ότι ο Τάκης Συρέλλης ήταν ο δημιουργός του εκδοτικού οίκου ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Είναι γνωστό πως ο Κάλβος έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη στον Κωστή Παλαμά, γύρω στα 1889, με την ομιλία του στον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Μετά τον Παλαμά, διαμέσου της Γενιάς του ’30 (Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη), του Κωνσταντίνου Τσάτσου και του Γιώργου Ανδρειωμένου, που έγραψε δύο εργογραφικά και βιβλιογραφικά βιβλία, ο Γιάννης Δάλλας κατέχει σημαίνουσα θέση στις περί Κάλβου φιλολογικές σπουδές. Πιστεύω πως όσοι στη βιβλιοθήκη τους έχουν τα βιβλία του Γιάννη Δάλλα, όχι μόνο για τον Κάλβο, αλλά και για τον Κ. Π. Καβάφη, τον Μίλτο Σαχτούρη, τον Διονύσιο Σολωμό και, κυρίως, τις είκοσι περίπου ποιητικές συλλογές του, είμαι σίγουρος πως γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η θέση του στη Νεοελληνική Λογοτεχνική Γραμματεία.
Το παρακάτω ποίημα προέρχεται από την ποιητική συλλογή Ανατομία· εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ, ακόμη ένας εκδοτικός οίκος που, μαζί με τις εκδόσεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ, οι εκδόσεις τους για τη σύγχρονη ιστορία του βιβλίου υπήρξαν πραγματικά καλλιτεχνήματα. Το ποίημα κυκλοφορεί σε αρκετά sites και blog, με κάποια όμως λάθη. Εδώ ανδημοσιεύεται με προσοχή και ακρίβεια, δηλαδή μέχρι κεραίας, και ταιριάζει απόλυτα με τα βιβλία - καλλιτεχνήματα που μας έχουν δώσει οι εκδοτικοί οίκοι ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ΚΕΙΜΕΝΑ:


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ. (1971). Ανατομία. Αθήνα: Κείμενα, σσ. 30-31.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου