Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ο «παράξενος» ζωγράφος Θεόφιλος

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ευχάριστη έκπληξη ήταν το δώρημα του Ημερολογίου 2019, αφιερωμένο στον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ· αποσταλμένο από τον Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Γεώργιο Κοντομήτρο, συνάδελφο φιλόλογο από την αγαπημένη πόλη, το Βόλο, όπου και εδρεύει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών. 
Το Ημερολόγιο προλογίζει η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και χαιρετίζει ο Γεώργιος Γκέκος, Ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, χάρη στην ηθική και οικονομική στήριξη του οποίου δεν θα μπορούσε να εκδοθεί το εν λόγω συλλεκτικό Ημερολόγιο. Για τη σημασία του έργου του Θεόφιλου παρατίθεται σύντομο κείμενο του Δ.Σ., του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό για το ζωγραφικό έργο του Θεόφιλου στο Βόλο και το Πήλιο, είναι το πολυσέλιδο κείμενο του κ. Δημήτριου Φ. Παλιούρα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Διευθυντή επί τιμή της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Ο κ. Παλιούρας κάμει αναφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη αλλά και στην περίοδο που βρίσκονταν στη Σμύρνη, και στη συνέχεια αναφέρεται στην πολυετή διαμονή του στο Βόλο και το Πήλιο, καταγράφωντας όλα τα ζωγραφικά του έργα, όπως αυτά έχουν διασωθεί και συντηρηθεί σε σπίτια, καφενεία, ταβέρνες, φούρνους, χάνια και, βέβαια, αρκετά εξ αυτών τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Το Ημερολόγιο πλαισιώνεται με πλουσιότατη εικονογράφηση, με όλα σχεδόν τα έργα του Θεόφιλου στο Βόλο και το Πήλιο. 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών για την έκδοση αυτού του πολύτιμου πράγματι Ημερολογίου, το οποίο εκτός από ημερολόγιο είναι και ένας άριστος βιβλιογραφικός και εικαστικός οδηγός για το ζωγραφικό έργο του ιδιόρρυθμου αυτού ανθρώπου, ο οποίος «έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο», όπως σοφά έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης στην ωραία μελέτη του: Ο Ζωγράφος Θεόφιλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου