Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή Ευλογία;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η τέταρτη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 7 μ.μ. και θα είναι Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή Ευλογία;» Θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις ο Δρ. Θεοφάνης Τάσης (Λέκτορας Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Αυστρία και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Gallen, Ελβετία) και η Δρ. Gayle Woloschak (Καθηγήτρια, Τμήμα Ακτινολογικής Ογκολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Η.Π.Α), ενώ ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Δρα Νικόλαο Ασπρούλη (Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου). Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι https://us06web.zoom.us/j/81343599444
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει με υποσχέσεις και απειλές. Χρησιμοποιείται ήδη με πολλούς τρόπους και είναι πιθανό να βοηθήσει την μείωση της εγκληματικότητας (με την αναγνώριση προσώπων, για παράδειγμα), τις ιατρικές διαγνώσεις και θεραπείες, την φωνητική υποστήριξη, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ρομποτική και πολλά άλλα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει διαδοθεί ιδιαίτερα με τη χρήση του ChatGPT και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων γραφής, που έχουν εκπαιδευτεί με βάση εντολές που παρέχουν λεπτομερείς απαντήσεις. Έχουν προταθεί ασφαλιστικές δικλείδες για τη συνεχή χρήση του ChatGPT ενώ έχουν σημειωθεί και πολλά προβλήματα στη χρήση του, κυρίως μεροληψίες που ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα. Πιθανές απειλές από την Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνουν την απώλεια θέσεων εργασίας, ανησυχίες για τους τρόπους ελέγχου της, ερωτήματα ακαδημαϊκών παραβιάσεων και άλλα θέματα, κάποια από τα οποία εικάζονται και κάποια που έχουν διαπιστωθεί. Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να εξετάσουμε και το θέμα της μοναδικότητας του ανθρώπινου είδους, ακόμη και σε σχέση με τα ρομπότ και τις άλλες ανθρώπινες επινοήσεις.
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ευθυγράμμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις ηθικές μας αξίες. Θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την έννοια της ηθικής ευθυγράμμισης, τις πιθανές προκλήσεις και ορισμένες από τις προτεινόμενες τεχνικές λύσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να ερευνήσουμε τη σημασία των κοινωνικών και πολιτικών προσεγγίσεων, όπως τα ρυθμιστικά πλαίσια, εστιάζοντας σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτός από την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τον ορισμό κοινών ηθικών αρχών και την ανάπτυξη κοινών προτύπων, έχει προταθεί και η διαβούλευση επί των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που θα ανατεθούν σε αυτή. Υπό αυτό το πρίσμα αναδεικνύεται ένα δίλημμα μεταξύ ελευθερίας και ευκολίας, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ σκιαγραφείται ένας ψηφιακός ανθρωπισμός για να διασφαλιστεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ιδιότητα και την συνέχεια της ανθρωπότητας με την τωρινή της μορφή, ωφελώντας την συγχρόνως στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η Gayle Woloschak έχει διδακτορικό στις Βιοϊατρικές επιστήμες και στις σπουδές Ανατολικού Χριστιανισμού. Είναι Καθηγήτρια Ακτινολογικής Ογκολογίας και Αναπληρώτρια Κοσμήτορας του The Graduate School στο Πανεπιστήμιο Northwestern, καθώς και Καθηγήτρια Επιστήμης και Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή του Σικάγο. Έχει εργαστεί στον τομέα του διαλόγου επιστήμης και θρησκείας για περισσότερα από 20 χρόνια και δραστηριοποιείται σε πολλούς οργανισμούς. Είναι Πρόεδρος στο Κέντρο Προηγμένων Σπουδών σε θέματα θρησκείας και επιστήμης και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Θρησκείας και Επιστήμης Zygon.
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria-Universität στην Αυστρία και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε ερευνητής του προγράμματος Stanley J. Seeger στο Πανεπιστήμιο του Princeton, του προγράμματος Marie Curie στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και του προγράμματος Erasmus στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες «εικόνα», «θνητότητα» και «τέχνη του βίου». Τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: Εν Μέση Οδώ (Εκδόσεις Αρμός, 2023), Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Αναβάθμισης (Εκδόσεις Αρμός, 2021), Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία (Εκδόσεις Αρμός, 2017), Φάρμακον (Εκδόσεις Ευρασία, 2011). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου