Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

«νὰ παρηγορᾶτε τοὺς ξένους»


[…] νὰ παρηγορᾶτε τοὺς ξένους καὶ νὰ τοὺς δίνετε ψωμὶ νὰ τρώγουσιν καὶ νὰ γευματίζουν καὶ ἀπὸ κανένα κομμάτι ψωμὶ καὶ νὰ πηγαίνουσιν εἰς τὴν ὥραν τὴν καλήν.
Διότι ἀκούομεν, ἀδελφοί μου, ὁποὺ λέγει ἡ Παλαιὰ Διαθήκη, ὅτι ὁ Πατριάρχης Ἀβραὰμ […] βάνει καὶ κτίζει ἕνα σπίτι καὶ ἀνοίγει τρεῖς θύρας καὶ ἔβαλε ψωμᾶν καὶ ἐζύμωνεν, καὶ ὅσοι ἄνθρωποι ἐδιάβαινον, ὅλους τοὺς ἐφίλευεν. Καὶ εἶχε συνήθειαν, κάθε ἡμέραν, ἂν ἴσως δὲν ἐπήγαινεν ξένος νὰ φάγῃ ψωμί, μήτε ὁ Ἀβραὰμ δὲν ἔτρωγεν.

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλὸς

ΠΗΓΗ: ἀδράχτι

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα, 24 Αυγούστου μνημονεύουμε Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο της Ιεραποστολής κατά τον 18ο αιώνα, τον αιώνα της σκλαβιάς του Ελληνισμού στον Οθωμανό κατακτητή και τον αιώνα των φώτων, του Ευρωπαϊκού και Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Πατροκοσμάς εσπούδασε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, κοντά στον φωτισμένο Διδάσκαλο του Γένους Ευγένιο Βούλγαρι. Ωστόσο, με τις τέσσερεις μεγάλες περιοδείες-του, η διδασκαλία και ο οραματισμός-του για ξεσκλάβωμα των υπόδουλων Ελλήνων δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του διδασκάλου-του Ευγενίου. Ο Πατροκοσμάς, υπήρξε εκφραστής γνήσιας παιδείας, ελληνορθόδοξης στη βάση-της, που στόχευε στην «ορθοδοξοποίηση», την «χριστοποίηση» και την «εκκλησιαστικοποίηση» του Γένους των Ελλήνων. Εξού και ο όρος: «Ορθόδοξος Φωτισμός», όρος που τελευταία έχει καθιερωθεί στην ιστορική και θεολογική έρευνα. Εξαιρετικές περιγραφές για το έργο και το κήρυγμα του Αγίου Πατροκοσμά, μπορεί κανείς να βρει στα έργα του Θανάση Πετσάλη – Διομήδη: «Οι Μαυρόλυκοι» και «Ελληνικός Όρθρος».
    Το δημοσιευμένο εδώ απόσπασμα από την 8η Διδαχή του, σήμερα, σε καιρούς όπου θεριεύουν πολυειδείς ρατσισμοί και φανατισμοί, είναι επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή