Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ο Ευρωπαίος Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Ευρωπαίος Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του», η οποία θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου (ώρα 17.00-21.00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων, με την υποστήριξη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Θα λάβουν μέρος με πρωτότυπες εισηγήσεις τους η κα Νίκη Σταύρου, εγγονή του Καζαντζάκη και κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων έργων Ν. Καζαντζάκη, με θέμα: «Νίκος Καζαντζάκης (1883-2023): Το ακατάσβεστο φως και οι γέφυρες πολιτισμού που ενώνουν την Ελλάδα με όλη την Οικουμένη», ο κ. Θεόδωρος Γραμματάς, Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Υλοζωικός μεταμορφισμός: Τα αντιφατικά ιδεόλεκτα του Νίκου Καζαντζάκη», η κα Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: «Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμβέλεια της σκέψης και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη», ο κ. Παντελής Κογιάμης, Διευθυντής Ορχήστρας, Μουσικολόγος, χιώτης στην καταγωγή που διαμένει στη Βιέννη, με θέμα: «Οι γερμανικές μεταφράσεις και εκδόσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη» και ο κ. Απόστολος Πούλιος, δρ Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Φιλόλογος στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, με θέμα: «Τα χαρακτηριστικά της πρωτότυπης νεοελληνικής δημοτικής γλώσσας του Νίκου Καζαντζάκη και η πιθανή δυσκολία μονολεκτικής απόδοσης των σύνθετων λέξεων των μυθιστορημάτων του σε αρκετές ξένες γλώσσες». Επίσης, μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης θα διαβάσουν αποσπάσματα από μεταφρασμένα έργα του Καζαντζάκη σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Σημειωτέον ότι τα μεταφρασμένα βιβλία του μεγάλου Κρητικού σε δυσεύρετες εκδόσεις ευρωπαϊκών εκδοτικών οίκων είναι δωρεά στη Σχολική Βιβλιοθήκη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης από την κα Νίκη Σταύρου, την οποία ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων θερμά ευχαριστούν.
Η Ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο συμμετοχής του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στο Πρόγραμμα: «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. European Parliament Ambassador Schools – EPAS».





2 σχόλια: