Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Κρυφό Σχολειό: μύθος ή πραγματικότητα κ. Βερέμη;

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Είναι ο νους του έρμος κόσμος που χαλιέται» αναφωνεί στον Λάμπρο του ο Διονύσιος Σολωμός. Πάντως ο εθνικός μας ποιητής ήταν και μέγας προφήτης… Ο κ. Θ. Βερέμης, καθ’ όλα αξιοσέβαστη, δεν λέω, προσωπικότητα, στη χθεσινή εκπομπή Special Report του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι το Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε, είναι «ιδεολόγημα του ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση, κατασκευασμένο… αστείο... από τους ιερούς μύθους του ελληνικού κράτους»: Special Report - Επεισόδιο 22 - Β΄ Κύκλος (00:21:07κ.ε). Όμως, μέσα στην πάνδημη ξεπεσούρα μας, ιδιαίτερα την ξεπεσούρα τι τελικά τιμούμε εφέτος, μιας κι όσα βλέπουμε κι ακούμε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, από επίσημα κρατικά χείλη, που μέσω αυτών τα συστημικά ΜΜΕ αλλά και η ΕΡΤούλα, καθημερινά ξερνούν τον ιστορικό αποδομητισμό τους, ο αγαπητός κ. Θ. Βερέμης, σε παλαιότερη εκπομπή, στους περιβόητους «Νέους Φακέλους», ΣΚΑΪ (28/02/2011), παραδέχονταν πως «το Κρυφό Σχολειό υπήρξε σε περιόδους συγχρονισμένων εξισλαμισμών, όπως για παράδειγμα στην Ήπειρο κατά την περίοδο του Κοσμά του Αιτωλού», όπου... και το αντιφάσκων βαρετό υστερόγραφο: «το ελληνικό κράτος κατασκευάζει ένα μύθο». Τι να πρωτομαζέψει κανείς εδώ, από τα ασυμμάζευτα! Μωραίνει Κύριος.


Αναρωτιέμαι: τι να πιστέψει σήμερα ένα σχολιαρόπαιδο ακούγοντας τον κ. Βερέμη; Κι αυτό το σχολιαρόπαιδο, έχει άραγε ποτέ διδαχθεί τον καλύτερο ορισμό της έννοιας μύθος: «μύθος έστι λόγος ψευδής εικονίζων αλήθειαν» (Θέωνας), όπου μύθος, όραμα, νους και λογική είναι συνταιριασμένα αναμεταξύ τους; Όσο για τους εξισλαμισμούς, μόνο την εποχή του Πατροκοσμά συνέβαιναν ή καθ’ όλη τη διάρκεια της δουλείας στους Τούρκους; Είναι δυνατόν ο κ. Βερέμης να αγνοεί τους χιλιάδες εξισλαμισμούς, το παιδομάζωμα, τον απηνή διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών, τους νεομάρτυρες; Να θυμίσω εδώ την περίπτωση του Μοσχοπολίτη λογίου Νεκτάριου Τέρπου, που το έργο του Βιβιλιάριον καλούμενον Πίστις – στο διάστημα 1732-1818 εκδόθηκε δώδεκα φορές – ως κύριο αντικείμενό του είχε την αντιμετώπιση των βίαιων εξισλαμισμών. Δίδαγμα, λοιπόν, για αδίδαχτους οι παρακάτω σελίδες από τη γραφίδα του κορυφαίου Έλληνα ιστορικού Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου. Και χρυσό βιβλίο απόδειξης ύπαρξης του Κρυφού Σχολειού, με τεκμήρια και πρωτογενείς πηγές, το βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου.




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. (1976). Ιστορία του Νέου Ελληνισμού. Τουρκοκρατία 1453 – 1669. Οι ιστορικές βάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τ. Β΄. Θεσσαλονίκη, σσ. 290-292.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΚΑΥΜΕΝΟΣ. (2012). Το Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό μιας Ιστορίας. Αθήνα: Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου