Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Οπτιμιστική ή πεσιμιστική Αριστερά;

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οι δεύτερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, λένε οι ειδήσεις των καναλαρχών, θα έχουν προσέλευση μεγαλύτερη από την προηγούμενη Κυριακή, με τα στελέχη και τους φίλους-της να χαίρουν άκρας αισιοδοξίας και χαμόγελων για τις τύχες του κόμματός τους. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν! Ο οπτιμισμός σε πρώτο πλάνο! Όμως, στο Αστείο του Μίλαν Κούντερα, ο Λούντιβ και η Μαρκέτα, στη συζήτηση που έχουν με τους συντρόφους φοιτητές της Φοιτητικής Ένωσης, ο οπτιμισμός είναι όπιο, όπως και η θρησκεία είναι το όπιο του λαού.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως οι σημερινοί «Αριστεροί» - και «Δεξιοί» γιατί όχι κι αυτοί- θα λάβουν σοβαρά υπόψη-τους το αποτέλεσμα των εκλογών στο κόμμα της μείζονος Αντιπολίτευσης. Γιατί το ερώτημα των συντρόφων φοιτητών στο Αστείο του Κούντερα είναι σημαντικό: «ώστε λοιπόν, επειδή η Μαρκέτα τα παίρνει όλα στα σοβαρά, άρχισε ο άλλος, εσύ της κάνεις πλάκες. Για πες μας όμως, τι ακριβώς παίρνει στα σοβαρά; Το Κόμμα, λόγου χάρη, τον οπτιμισμό, την πειθαρχία, έτσι; Κι όλα αυτά που τα παίρνει στα σοβαρά εσύ βρίσκεις πως είναι για γέλια». Για να δούμε πως θα είναι η «Αριστερή» αντιπολίτευση από δω και πέρα: οπτιμιστική ή πεσιμιστική;


D. MOOR. Βοήθεια! 1921. ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: περιοδικό Ίνδικτος, τχ. 14 (Ιούνιος 2001), το οποίο κοσμούν έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, αγάλματα και κατασκευές της Ρωσσικής Πρωτοπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου