Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

«Νενικήκαμεν» χάνοντας

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ


Κυβερνάς επί μία πενταετία, και μάλιστα δίχως σοβαρή αντιπολιτευτική ενόχληση, κοινωνική ή κομματική. Η επικοινωνιακή σου υπεροπλία είναι και ολοφάνερη και πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Έχεις στη διάθεσή σου τα κρατικά ταμεία, προς διευκόλυνση του ρουσφετολογικού μηχανισμού, των απευθείας αναθέσεων κ.τ.λ. Ενστερνίζεσαι συνθήματα και δόγματα κομμάτων και δημαγωγών που βρίσκονται στα ακροδεξιά σου, μέσα στην ψηφοσυλλεκτική αγωνία σου να φανείς «πιο πατριώτης» από αυτούς, «πιο χριστιανός», «πιο αντιμετανάστης» κ.τ.λ. Πονηρά αλλά και βίαια, εκβιαστικά, προσδίδεις δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην ευρωκάλπη, με το ψευτοδίλημμα «ή Μητσοτάκης ή το χάος». Και λέω Μητσοτάκης και όχι Ν.Δ., διότι η πολυδάπανη υπερπροβολή του πρωθυπουργού οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια του μεσσιανισμού. Συνώνυμου του λαϊκισμού στα λεξικά της πολιτικής.
Μολαταύτα, χάνεις δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έντεκα μήνες. Από το 41% των περσινών εθνικών εκλογών κατρακυλάς στο 28%. Πέφτεις πέντε μονάδες κάτω και από τον πήχυ που έθεσες, δηλαδή το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Έχεις ηττηθεί δηλαδή. Και όμως, βρίσκεις τρόπο να μπαλώσεις τα αμπάλωτα, ζορίζοντας ανελέητα ακόμα μία φορά τις έρμες τις λέξεις και τσακίζοντας την κοινή λογική. Ισχυρίζεσαι, λοιπόν, ότι νίκησες. Και μάλιστα καθαρά. Δήλωνες ότι το κόμμα σου «παραμένει κυρίαρχο στην Ελλάδα». Αντιλαμβάνεσαι ότι, πλην των πιο δικών σου από τους δικούς σου, δεν πείθεις κανέναν άλλον ότι έχεις λόγο να πανηγυρίσεις. Λες ότι «έλαβες το μήνυμα», αλλά στην πραγματικότητα αδιαφορείς. Όπως αδιαφορείς για οποιαδήποτε φωνή σε ελέγχει επί πέντε χρόνια – για οποιοδήποτε πρόβλημα: από τις υποκλοπές και το έγκλημα των Τεμπών έως την «εισαγόμενη» (από την Απληστολάνδη) ακρίβεια, τη χειραγώγηση των κρατικών ΜΜΕ, την υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών, την άνευ λογοδοσίας άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Τη μια φορά θέτεις στόχο σου το 20%, και κάτι παραπάνω, ως ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, το 23,75%. Την άλλη, σε επισκέπτεται η μετριοπάθεια και η κάποια γνώση των πραγματικών δεδομένων και δηλώνεις ότι θα σε αφήσει ευχαριστημένο η διατήρηση του ποσοστού των περυσινών εθνικών εκλογών, το 17,8%. Ούτε «είκοσι πλας» αποσπάς ούτε καν 17%-18%, παρά την πολυσυλλεκτικά ασυνάρτητη ρητορική σου. Με γενναιόδωρη «στρογγυλοποίηση» ακουμπάς το 15%. Και όμως. Θριαμβολογείς, επειδή το κόμμα σου «μείωσε τη διαφορά και παρέμεινε ηγετική δύναμη στην αντιπολίτευση». Και επειδή επικυρώθηκε αυτό το κρίσιμο «σου», ιδιοκτησίας σημαντικό.
Θριαμβολογεί, εντούτοις, και ο ανταγωνιστής σου. Δεν ανέβηκε στη δεύτερη θέση, όμως «το ποσοστό του ανεβαίνει συνεχώς». Οι πραγματικοί νικητές; Η Ακροδεξιά και η Αποχή. Ως προς αυτό, ναι, «είμαστε Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου