Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τον Διδάσκαλο του Γένους Βενιαμίν τον Λέσβιο (1759-1824): 200 χρόνια από το θάνατό του. Πλωμάρι Λέσβου (22-24 Αυγουστου 2024)

Βιογραφικά Βενιαμίν Λεσβίου

Ο Βενιαμίν Λέσβιος γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου το 1759 (και κατ’ άλλους το 1762) και πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1824 στο Ναύπλιο. Μαθήτευσε στη Pisa, στη Φλωρεντία (Florence), στο Παρίσι (στην École Normale Supérieur και κοντά στον Lavoisier) και στο Λονδίνο (όπου έκανε αστρονομικές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο του Sir William Herschel).
Δίδαξε στη Σχολή των Κυδωνιών από το 1803 έως το 1812 (Μαθηματικά, τη Φυσική, την Ηθική και τη Μεταφυσική). Την Αριθμητική, τη Γεωμετρία και τα Στοιχεία Μεταφυσικής τα βρίσκουμε σε εκδόσεις του ίδιου, που έγιναν στην Βιέννη (1812-1820). Δυστυχώς δεν έχουμε εκδόσεις της Φυσικής και της Τριγωνομετρίας. Την Ηθική του εξέδωσε η Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου, βλ. Βενιαμίν Λέσβιος: Στοιχεία Ηθικής. Κέντρον Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Αθήνα 1994. Τη Φυσική τη γνωρίζουμε από τα χειρόγραφα μαθητών του, που θεωρείται ότι γράφτηκαν μετά το 1796 και πριν το 1805. Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Μυτιλήνης, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ι. Τσερνόγλου, ο οποίος συμπλήρωσε τον κατάλογο των χειρογράφων του Αθανάσιου Παπαδόπουλου - Κεραμέως, τα υπ'. αρ. 11 και 14 χειρόγραφα, αμφότερα δίτομα και αμφότερα περιέχοντα την Φυσική του Βενιαμίν Λεσβίου, δυστυχώς, είναι άγνωστο τι έχουν απογίνει. Σημειωτέον ότι η καταγραφή όλων των χειρογράφων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης έγινε μεταξύ των ετών 1960-1963 και ο συμπληρωματικός κατάλογος δημοσιεύθηκε στο περ. Λεσβιακά, τ. 13ος (1991) της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών.
Ο Βενιαμίν Λέσβιος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Αρμοστής Νήσων Αιγαίου (1821), μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, και της Α’ Εθνοσυνέλευσης Επιδαύρου (1821) και μέλος της Β’ Εθνοσυνέλευσης Άστρους Κυνουρίας (1823). Τέλος, συμμετείχε στην σύνταξη του 1ου Ποινικού Κώδικα Ελλάδος γνωστού ως «Απάνθισμα των Εγκληματικών».
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καμιά προσωπογραφία του Βενιαμίν Λεσβίου. Αυτή που ελεύθερα διακινείται στο Διαδίκτυο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η δική μας παρουσία στο Συνεδρίο είναι διττή. Πρώτον, το θέμα της εισήγησής μου είναι «Χειρόγραφα του Βενιαμίν Λεσβίου στην Ιστορική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Μυτιλήνης. Συμβολή στην χειρόγραφη παράδοση των έργων του» και, δεύτερον, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χρήστος Λουκάς, Σπυριδούλα – Μαρίνα Στεφανέλλη, Αικατερίνη Κριπιντήρη, Μαρία Ζουμπαδέλλη, Ευάγγελος – Ευστράτιος Καπητανέλλης, Φωτεινή Μαυραγάννη, Χριστίνα Αντωνακέλλη, Μαρία Λιαδάκη), θα παρουσιάσουν εργασία τους για τον Βενιαμίν (επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Θεολόγος, DEA Ιστορίας Α.Π.Θ. / Δρ Θεολογίας Α.Π.Θ., και Σεβαστή Τσάλτα, Φιλόλογος / Δρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων). 

Για το Συνέδριο περισσότερες πληροφορίες: εδώ
Για το Πρόγραμμα: εδώ


Σελίδες από τη χειρόγραφη Μεταφυσική και Ηθική του Βενιαμίν Λεσβίου· υπ. αρ. 13.(15) χειρόγραφο των αρχών 19ου αιώνα, σχ. 0,23Χ0,17, εκ φύλλων 171. Ιστορική Βιβλιοθήκη πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Πρότυπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου