Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

«Σχέσεις Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και Εβραϊκών Κοινοτήτων κατά την Οθωμανική Περίοδο στον Ελλαδικό Χώρο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, ώρα 20:00. Κοσμά και Δαμιανού. 3η Συνεδρία.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δρ. Γρηγόρης Στουρνάρας, «Σχέσεις Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και Εβραϊκών Κοινοτήτων κατά την Οθωμανική Περίοδο στον Ελλαδικό Χώρο».
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Βασίλης - Αλέξανδρος Παλαιοδημόπουλος, «Η Σημασία και οι Δυσκολίες Συνύπαρξης Θρησκευτικών Κοινοτήτων Σήμερα».

Στην παρούσα ομιλία θα γίνει μια γενική παρουσίαση για το θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Μέσα από συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα θα αναλυθούν οι σχέσεις συνύπαρξης και οι συγκρούσεις σχετικά με τους διάφορους παράγοντες που τις διαμορφώνουν και τις επηρεάζουν, όπως και ποια τα αποτυπώματά τους στον ιστορικό χώρο και χρόνο, από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα καλλιέργησε την αγάπη των πιστών για την άσκηση της ιεραποστολής, ανανεώνοντας συνάμα και τη θεολογία εν γένει.
Ο Γρηγόριος Ι. Στουρνάρας είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Eκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Έλαβε υποτροφίες για έρευνα από το ίδρυμα Μax van Berchem (Ελβετία), την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας της Αθήνας και το Αμερικάνικο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης. Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμμετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα για θέματα ιστορίας της βυζαντινής και οθωμανικής πόλης, Οθωμανική Ιστορία, τις θρησκευτικές κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ισλαμικός πολιτισμός.
〰 〰 〰
H συνύπαρξη ανθρώπων που έχουν διαφορετικά πιστεύω κι αντίθετες θρησκευτικές θεωρίες οδηγεί στην έννοια του θρησκευτικού πλουραλισμού. Ο σκοπός είναι να σταματήσει ο διαχωρισμός των ανθρώπων λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, που οδηγεί σε ρατσισμό. Η θρησκευτική συνύπαρξη έχει δύσκολα σημεία, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η ελευθερία των θρησκευτικών κοινοτήτων και η παραγωγή θρησκευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος της κάθε πολιτείας. Αυτό οφείλεται και στο νομικό καθεστώς που διέπει τις θρησκείες, και ιδίως σε σχέση με την πολιτεία, που ενδέχεται να περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.
Ο Βασίλειος - Αλέξανδρος Παλαιοδημόπουλος γεννήθηκε στο Μαρούσι και κατοικεί στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις θεολογικές σπουδές του στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κρήτης και μετά την αποφοίτηση του εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α., στη Θρησκειολογία, θεματική ενότητα «Φιλοσοφία της Θρησκείας και Ιεραποστολική», όπου και ολοκληρώνει τις σπουδές του. Έχει πτυχίο στην αγγλική και στην κινέζικη γλώσσα. Επίσης, κατέχει διπλώματα προγραμμάτων πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από τον Δεκέμβριο του 2019 εργάζεται στον Όμιλο ΟΤΕ στην εξυπηρέτηση πελατών, στον τομέα της διαχείρισης παραπόνων, πορεία αιτήματος και τηλεφωνικές πληρωμές. Τον Αύγουστο του 2019 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: https://uoa.webex.com/meet/evivoulg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου