Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

«Η αποϊεροποίηση της φύσεως»

«Αν ο Θεός δεν είναι παρών σ’ ένα κόκκο άμμου τότε δεν είναι παρών ούτε στον ίδιο τον ουρανό»· Philip Sherrard, Ο βιασμός του ανθρώπου και της φύσεως.


«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα δέντρο, ένα βουνό, ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή ένα πουλί είναι αντανάκλαση της ιδέας μας για το ποιοί νομίζουμε ότι είμαστε»· Philip Sherrard, Θάνατος και ανάσταση της ιερής κοσμολογίας.

1 σχόλιο:

  1. Ο Philip Sherrard – γεννήθηκε στην Οξφόρδη στα 1922 – από το 1977 και μέχρι το θάνατό του έζησε σε μια απόμερη αγροικία στη Λίμνη Ευβοίας, τόπος απείρου φυσικού κάλλους που αυτές τις μέρες καίγεται από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Ο Serrard δεν είχε ούτε τηλέφωνο ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Αφιέρωσε, όμως, τη ζωή του στο να μεταδώσει την ελληνορθόδοξη παράδοση στον Δυτικό πολιτισμό. Μετέφρασε στην αγγλική γλώσσα την Φιλοκαλία (μαζί με τους Κάλλιστο Ware και Gerald Palmer), καθώς και κορυφαίους Έλληνες ποιητές (Κ. Π. Καβάφη, Άγγελο Σικελιανό, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο). Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν αρκετά έργα του. Δύο από αυτά έχουν σχέση με τη φύση, το περιβάλλον. Το πρώτο έχει τίτλο: Ο βιασμός του ανθρώπου και της φύσεως. Διερεύνηση των αρχών και των συνεπειών της σύγχρονης επιστήμης, εκδ. Δόμος, Αθήνα 1994, σε μετάφραση Ιωσήφ Ροηλίδη, ενώ το δεύτερο: Θάνατος και ανάσταση της ιερής κοσμολογίας, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008, σε μετάφραση Παναγιώτη Σουλτάνη. Και τα δύο είναι άκρως επίκαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή