Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Καζαντζάκης: 67 χρόνια από τον θάνατό του

Ημέρα μνήμης για τον Νίκο Καζαντζάκη είναι η 26η Οκτωβρίου. Εξήντα εφτά χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στοχαστής, που αγαπήθηκε, διαβάστηκε και διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή την ημέρα θανάτου του, όπως κάθε χρόνο η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποίησε τρισάγιο στους τάφους του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, στην τάπια Μαρτινέγκο, στο Ηράκλειο.
Το τρισάγιο τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι, με τους παρευρεθέντες να αφήνουν λουλούδια αλλά και πανέρι με φρούτα στους τάφους. Φωτογραφικά στιγμιότυπα στη: neakriti


Ο μεγάλος Κρητικός αγαπούσε πάρα πολύ τα φρούτα. Τον Μάρτιο του 1925 όταν επισκέπτεται την Τασκένδη, γράφει στην Ελένη: «Mια στιγµή κατέβηκα στον πρώτο σταθµό, µετά τη Tachkent. Περίφηµη για τις µηλιές της. Νύχτα διάκρινα θαµαστά µήλα, έτρεξα. Τη στιγµή που κρατούσα γιοµάτα τα χέρια µου, το τραίνο κίνησε. Τώρα γύρισα λαχανιασµένος, κρεµάστηκα µε ορµή και πρόλαβα. Θαυµαστά, τεράστια µήλα, και νιώθω πάλι πως όταν πεθάνω – και θά ’στε στο προσκεφάλι µου – µην ξεχάστε πως µια, από τις µεγαλύτερες χαρές της ζωής µου ήταν τα φρούτα. Και να µου φέρετε σωρούς να τ’ αποχαιρετίσω…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου