Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Γραικύλοι

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Η Ελλάδα ως κυρίαρχη χώρα δεν υφίσταται», γράφει έγκυρος δημοσιογράφος, από τους λίγους, απ’ όσους τουλάχιστον έχουν απομείνει. Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας, ομολογουμένως, μας λέει ψέματα. Όσοι το συναπαρτίζουν είναι ψεύτες. Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι. 
Για λίγο, το μεσημέρι, στην τηλεόραση είδα τον Πρωθυπουργό της πατρίδας μας, στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ να απαντά σε ερωτήσεις πληρωμένων «δημοσιογράφων»: οργίστηκα. 
Η φοβερότερη δουλεία είναι να σε πείθουν οι πολιτικοί –κι όλοι τους έχουν αυτό το «προνόμιο», υπάρχουν οι μέθοδοι και οι τρόποι- ότι ναι, ρε, περνάς καλά και ταυτόχρονα να σε έχουν πισθάγκωνα δεμένο, δούλο σε κομματόσκυλα, κι ενώ το έχεις πάρει είδηση, χρόνια τώρα, εσύ σαν καλός γραικύλος που είσαι, σκύβεις το κεφάλι, τους λες: «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω».

«Κοιταζόμαστε και μελετιούμαστε και στεναχωριούμαστε και φωνάζουμε και ο καθένας γυρεύει να ναυρή το χαρακτηρισμό του, τον εαυτό του, τι είναι και που πηγαίνει, και δεν μπορεί, γιατί όλα είναι μπερδεμένα… Που ναυρεθή το ελληνικό ιδανικό ανάμεσα σε τόση ανακατοσούρα;». ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. (1976). Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες 1903-1909. Αθήναι, σ. 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου