Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Καθημερινά δεχόμαστε ήττες...

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τα αλλεπάλληλα κύματα βίας ανηλίκων και εφήβων δείχνουν πως ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έχουμε αποτύχει στο έργο μας. Καθημερινά δεχόμαστε ήττες. Η οικογένεια έχει χάσει τη συνοχή και τον προσανατολισμό της και το σχολείο δεν εμπνέει τους μαθητές. Η νέα κοσμοαντίληψη της οικογένειας και του σχολείου είναι τα παιδιά μας να αποκτούν δεξιότητες για να βγουν στην αγορά εργασίας και να έχουν πολλά χρήματα. Είναι πλέον κατακριτέα η αντίληψη που θέλει τον εκπαιδευτικό στην τάξη να αντιστέκεται σε παγιωμένες πρακτικές διδασκαλίας και να μεταδίδει γνώσεις ξέχωρες από εκείνες των σχολικών βιβλίων. 
Που είναι η Πολιτεία, ρωτούν πολλοί. Μα, αυτή απουσιάζει. Το μόνο που στην προκειμένη περίπτωση πράττει είναι η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων και των εφήβων με κατασταλτικά μέτρα. Πιστεύει πως έτσι θα λύσει το πρόβλημα. Ο απολογισμός όμως, δυστυχώς, θα είναι ο ίδιος. Επιστροφή στα αναμορφωτήρια; Τρομάζω που το σκέφτομαι. 
Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα το σχολείο να ξαναγίνει αληθινό ζυμωτήριο ανάδειξης πανανθρώπινων αξίων; Η ζούγκλα δεν του ταιριάζει.


Η εικόνα προέρχεται από την πολυβραβευμένη ταινία «Πίσω από τους τοίχους - (Song for a Raggy Boy)».

ΠΗΓΗ: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου