Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Το αντίδοτο στις φυλετικές διακρίσεις είναι η αποδοχή του βασικού δικαιώματος για ζωή, για τον καθένα


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, αρ.φ. 1058 [1370], (Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020) σ. 11.


Το βιβλίο αυτό δεν δίνει μια βιογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Εστιάζει σε μια ιδιαίτερη διάστασή του, καίρια αλλά αγνοημένη από πολλούς. Εστιάζει στο οικουμενικό όραμά του, στην πολιτική θεολογία του για την πανανθρώπινη απελευθέρωση.
Εξίσου συχνά αγνοείται ότι όσα έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τα έκανε εξαιτίας της χριστιανικής του πίστης, και όχι πλάι στην πίστη του ή παρά την πίστη του. Αυτή η πίστη ο ίδιος ζητούσε να είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας στην ανθρώπινη ιστορία· σαν ένας θερμοστάτης, ο οποίος δεν αποτυπώνει παθητικά το γίγνεσθαι (όπως κάνουν τα θερμόμετρα), αλλά το διαμορφώνει.
Το βιβλίο ανιχνεύει, επίσης, τη μήτρα της κατάστασης με την οποία αναμετρήθηκε ο Κινγκ: Τη θεολογική σύγκρουση που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ον αιώνα μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της δουλείας. Και στο ζήτημα αυτό συνήθως αγνοείται πόσο καταλυτική υπήρξε η θρησκευτική παράμετρος, τόσο στις αντιπαραθέσεις για τη δουλεία, όσο και στα απελευθερωτικά κινήματα των μαύρων.
Σήμερα η αναθάρρηση των δυνάμεων του μίσους, της απανθρωπιάς και του αποκλεισμού ρίχνει ασήκωτη τη σκιά και τη βία τους στη ζωή μας. Και κάνει ακόμα πιο αναγκαία τη σπουδή της οικουμενικότητας, ακόμα μεγαλύτερη τη δίψα για πανανθρώπινη απελευθέρωση· [από το οπισθόφυλλο του βιβλίου].

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. (2019). Βασιλιάς και θερμοστάτης. Το οικουμενικό όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η πανουργία της δουλείας κι ένας θεολογικός εμφύλιος. Αθήνα: manifesto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου