Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Τεχνολογία και Ανθρωπολογία

«[…] Βεβαίως καθαυτήν η τεχνολογία, ακόμη και στην πιο πρώιμη μορφή της, αποτελεί την παραγωγή από τον άνθρωπο μιας νέας πραγματικότητας, η οποία δεν πρόκειται να φυτρώσει από μόνη της. Και βεβαίως ανέκαθεν κάθε αλλαγή επιδρά στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά στις μέρες μας συχνά οι νέες αλλαγές γίνεται πριν καν οι προηγούμενες εμπεδωθούν, κι έτσι οι αλλαγές φαίνεται σαν να μην είναι κεντίδια πάνω σ’ έναν λίγο ως πολύ σταθερό καμβά, αλλά σαν να είναι αντικατάσταση του καμβά! Το σταθερό φαίνεται να είναι η απουσία σταθερότητας. Αν είναι όντως έτσι, τότε αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη ρευστοποίηση πολύ περισσότερων πραγμάτων απ’ ό,τι νομίζουμε. 
»Μπορεί, άραγε, να συνεπάγεται και τη ρευστοποίηση του ανθρώπου; Άραγε το ανθρώπινο υποκείμενο παραμένει δεδομένη ύπαρξη, ή μήπως αυτού του είδους οι τεχνολογικές αλλαγές το αλλάζουν ριζικά; Όταν η πρωτοποριακή τεχνολογία μεταβάλλει την έννοια των αποστάσεων, του χρόνου, τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος προσλαμβάνει το περιβάλλον, ακόμη και το τι προσλαμβάνει ως περιβάλλον, τότε μέχρι που φτάνουν οι ταλαντώσεις που υφίσταται ο ίδιος ο άνθρωπος;»

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. (2018). «Προλογικό». Σύναξη. 147:3.


Εξώφυλλο: Γίγας (Πετρούπολη, Αθήνα)· «Λούστρος στο Ντένβερ».

Το τελευταίο τεύχος της Σύναξης, με θέμα «Τεχνολογία και Ανθρωπολογία: Μια κρίσιμη σχέση», θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Αρμός (Μαυροκορδάτου 11. Αθήνα)· (Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.30). Θα μιλήσουν οι: πρωτοπ. Βασίλειος Θερμός, Ψυχιάτρος παιδιών και εφήβων, Αν. Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας – Μάριος Κουκουνάρας – Λιάγκης, Επ. Καθηγητής Διδακτικής των Θρησκευτικών, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ – Θεοφάνης Τάσης, Λέκτορας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Alpen-Andria Universitat, Αυστρία. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου