«Η μη συμμετοχή των λαϊκών και του κλήρου στην εκλογή των επισκόπων δημιούργησε εντός της Εκκλησίας μια κλειστή ομάδα, που την συναποτελούν τα μέλη της Ιεραρχίας και οι υποψήφιοι επίσκοποι, άπαντες άγαμοι κληρικοί. Η ομάδα αυτή, απομονωμένη από το υπόλοιπο πλήρωμα της Εκκλησίας, συνιστά ένα είδος μονοπωλίου μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα. Το μονοπώλιο αυτό διέπεται από δύο λειτουργίες. Η μια είναι εκείνη που προσδιορίζεται από την ανάγκη να προβληθεί ένα κοινό μέτωπο προς τα έξω. Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας είναι αφενός η επιβολή στο εσωτερικό της ομάδας, με μεγάλη επιτυχία, ομοιόμορφης σκέψης και βιώματος, αφετέρου να περιορίζονται ασφυκτικά οι δυνατότητες αυτοκριτικής και αυτοελέγχου.
»Μια δεύτερη λειτουργία του μονοπωλίου εκφράζεται στην αδυναμία της ομάδας να “κατανοήσει” τα ουσιαστικά προβλήματα του πληρώματος της Εκκλησίας. Επειδή δηλαδή η ανέλιξη των κατώτερων μελών της ομάδας εξαρτάται μόνο από την απόφαση των μελών που κατέχουν την ανώτερη θέση μέσα σ’ αυτήν (από τα μέλη της Ιεραρχίας), τα κατώτερα μέλη (οι υποψήφιοι) αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την ψήφο των Ιεραρχών. Εάν οι υποψήφιοι έπρεπε να πείσουν τον κλήρο και το λαό μιας επισκοπής για να εκλεγούν επίσκοποι, τότε θα αναγκάζονταν να σκέφτονται και να ενεργούν διαφορετικά. Θα έπρεπε να αφομοιωθούν στην καθημερινότητα της ζωής των πιστών – μελών της Εκκλησίας. Μέλος της Εκκλησίας γίνεται κάποιος επειδή πιστεύει στο Θεό και θέλει να ζήσει σύμφωνα με της εντολές του. Δεν το ενδιαφέρει η υπαλληλική ιδιότητα, η επιτυχημένη προϋπηρεσία σε διοικητικές θέσεις της επισκοπής ή της Συνόδου και τα παρόμοια. Εάν η καθημερινότητα των πιστών αφορά τη σύγκρουσή τους με ό,τι θεολογικά αποκαλούμε κόσμο, αμαρτία, πάθη κ.λπ., η απόσταση των μελών της ομάδας από αυτή τη σύγκρουση εμφανίζεται ως εκκλησιαστική κρίση. Ταυτόχρονα όμως η καθημερινότητα των μελών της ομάδας εκφράζεται ως σύγκρουση της Εκκλησίας με ό,τι έχει σχέση με την άσκηση της εξουσίας της ομάδας τόσο στα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας όσο και της κοινωνίας. Εν τω μεταξύ αναφύονται διαφορές και συγκρούσεις στους κόλπους της ομάδας, που δεν αφορούν προβλήματα των πιστών και τη μαρτυρία της Εκκλησίας στον κόσμο αλλά τον αγώνα επικράτησης μέσα στην ομάδα».
π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ. (2007). «Ψήφω κλήρου και λαού»: Μια νέα πρόταση για την εκλογή των επισκόπων. Αθήνα: Εν πλω, σσ. 14-16.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου